Studiedata - blog

VWO cijfers beïnvloeden baankansen

, B. de Jong


Potentiële werkgevers vragen soms naar de cijfers die je op het VWO gehaald hebt. Het gaat daarbij vooral om de zogenaamde "topwerkgevers" en "topbanen". Als je erg carriéregericht bent kan je dus niet vroeg genoeg beginnen met hard studeren.


Topwerkgevers stellen top-eisen

De zwaarste selectie-eisen worden gesteld door het hoogste segment van consultancy- en finance-bedrijven. Zij vragen naar:

Gestandaardiseerd eindexamen

Je VWO rapportcijfers en VWO examenresultaten zijn het enige "gestandaardiseerde" selectiemiddel dat werkgevers hebben. Bijna alle studenten hebben een soortgelijk VWO examen gehad; aan welke school of in welk jaar je het examen hebt behaald heeft weinig invloed op je cijfers. Je eigen inzet des te meer. VWO rapportcijfers en examencijfers zijn daardoor een uitstekend vergelijkingsmiddel voor werkgevers om de beste studenten te herkennen en te selecteren.Wat werkgevers zeggen over VWO cijfers
Booz & Company

Je [moet] beschikken over een sterk ontwikkeld bedrijfsmatig inzicht en kwantitatieve vaardigheden. Ook willen we graag je examencijfers zien. Niet omdat bekwaamheid zich puur door getallen laat definiëren, maar omdat prestaties iets zeggen over interesse, motivatie en capaciteit.
-- bron: IBain & Company

Het maakt in principe niet uit wat je gestudeerd hebt en er zijn ook geen speciale vakken of opleidingen voor strategy consulting. Bij de meeste kantoren zul je zien dat het personeelsbestand min of meer gelijkmatig verdeeld is tussen mensen met een technische, bèta en economische achtergrond. Strategy consultants stellen hoge eisen aan sollicitanten. Er wordt voornamelijk gekeken naar de VWO en WO cijfers en de extra curriculaire activiteiten van studenten.
-- bron: IIOC & C Strategy Consultants

Examencijfers zijn slechts één van de dingen die we naar kijken. Even belangrijk zijn universitaire titels, werkervaring (indien van toepassing, zowel nationaal als internationaal), buitenschoolse activiteiten en uw motivatie. De combinatie van deze factoren bepaalt of zullen wij u uitnodigen voor het eerste interview ronde.
-- bron: VIII (vertaald uit het Engels)McKinsey

Als je deel wilt nemen aan een selectie-evenement bij McKinsey of een beurs wilt aanvragen bij McKinsey dan moet je je VWO cijfers opsturen om in aanmerking te komen.
-- bron: V

Uit intern onderzoek blijkt, dat van alle criteria op een cv alleen de vwo-cijfers voorspellende waarde hebben voor het succes dat iemand zal hebben in onze organisatie. [] McKinsey vraagt van sollicitanten die net van de universiteit komen dat ze gemiddeld een 7,5 kunnen laten zien.
-- bron: IVYER (werving en selectiebureau voor grotere consultants)

[aankomende consultants] onderscheiden zich door uitstekende analytische vaardigheden, een hoog ambitieniveau, goede sociale vaardigheden en leiderschap. Deze aspecten zijn aantoonbaar middels hoge vwo-cijfers (7,5 gemiddeld of hoger), relevante stages en nevenactiviteiten zoals bestuurlijke ervaring. Technische- en (bedrijfs)economische studierichtingen liggen voor de hand, maar ook kandidaten met een alfaprofiel zijn van harte welkom. In dat geval is het noodzakelijk dat je aantoonbaar kunt maken dat je analytisch vaardig bent. Je alfaprofiel combineer je met uitzonderlijke prestaties zoals topsport of het bespelen van een instrument op hoog niveau - activiteiten waaruit blijkt dat jij uitdagingen opzoekt en over uithoudingsvermogen beschikt.
-- bron: III

In consulting en finance is het extreem, daar zijn examencijfers veel belangrijker dan universitaire resultaten. Maar ook multinationals letten erop.
-- bron: IVBoston Consultancy Group (BCG)

Voor een sollicitatieprocedure worden een motivatie brief en CV gevraagd, maar ook een VWO cijferslijst en cijferlijst van de universiteit.
-- bron: VIRoland Berger

Voor een sollicitatieprocedure worden een motivatie brief en CV gevraagd, maar ook een VWO cijferslijst en cijferlijst van de universiteit.
-- bron: VII
Bronnen

I vacature van Booz & Company op strategyconsulting.nl, 6 juni 2012 - http://www.strategyconsulting.nl/vacatures/booz-company/strategy-consultant'

II Interview met Thijs Bosch van Bain & Company, december 2006 - http://www.fsa.nl/consultancy/over-consultancy/interviews

III YER, "YER Campus Recruitment: Team Consulting & Techniek", 6 juni 2012 - http://www.yer.nl/nl-nl/kandidaten/starters/techniek.aspx

IV Volkskrant, "Ook na jaren blijft het examencijfer van belang", 29 juni 2006 - http://vorige.nrc.nl/binnenland/article1697683.ece

V McKinsey website, 6 juni 2012, http://amsterdam.mckinsey.com/McKinsey_Grants/FAQ, http://amsterdam.mckinsey.com/Events/Business_Technology_Office_Lunch, http://amsterdam.mckinsey.com/Events/De_McKinsey_Healthcare_Business_Course

VI BCG "How to Apply", 6 juni 2012, http://www.BCG.nl/join_bcg/apply/default.aspx

VII Roland Berger, "Sollicitatie", 6 juni 2012 - http://werkenbij.rolandberger.nl/solliciteren/sollicitatie-2/

VIII OC & C Strategy Consults, "FAQ", 6 juni 2012 - http://www.occstrategy.nl/join-occ/choose-your-office/benelux/faqs